Kind met autisme
Kind met autisme
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Behandeling
 Diagnose
 Verandering van diagnose

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I] Cheeky [:x)]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)] Speechless [:u]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)] Spin [88]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)] Loud [()]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?] Wink2 [;)]
Bugout [8~o] Kiss [xox] Love [xo] Grow [%] Cry [:-[)]

   Insert an Image File

Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Marietje Posted - 12/04/2010 : 10:37:06
Hoi

Wij gaan a.s. donderdag naar de behandelende arts van onze jongste. Wij zijn het niet langer eens met zijn diagnose (pdd nos) en willen deze omzetten in autistische stoornis.
We zijn er zelf achter gekomen dat hij aan bijna alle kenmerken daar aan voldoet.
Wie weet hoe we zo iets kunnen aanpakken?
Ik print de criteria uit en vink alles aan,
iemand nog meer een idee?

gr Marietje
13   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Marietje Posted - 17/04/2010 : 10:15:52
quote:
Originally posted by mic

Hoi, hoe zit dat dan als in een verslag over PDD-NOS wordt gesproken en in de DSM score, 299.00 staat. Dat is bij mijn zoontje het geval. 299.00 is dan klassiek autisme, terwijl in het verslag staat dat hij alle kenmerken van PDD-NOS heeft.Ik zou terug gaan naar de behandelaar want nu heb je twee verschillende diagnoses

gr marietje
scarabee3 Posted - 16/04/2010 : 12:14:00
Ff de getallen dan (DSM):
299.00 Autistic Disorder (F84.0)
299.80 Rett's Disorder (F84.2)
299.10 Childhood Disintegrative Disorder (F84.3)
299.80 Asperger's Disorder (F84.5)
299.80 Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified (Including Atypical Autism (F84.9)

Het probleem is en blijft dat PDD-nos een Nederlandse vinding lijkt, hier krijgen de meeste kids het stempeltje "pdd-nos" terwijl dit in onze buurlanden echt de verlegenheidsdiagnose is.

Het stomme blijft dat het voor de "deskundigen" van bijv. een BJZ (AWBZ-indicatie) sneller gebeurt is om naar het getalletje te kijken, dan werkelijk de inhoud te kennen tot wat de aanleiding is tot dat getalletje.

Groetjes,
mic Posted - 16/04/2010 : 10:14:31
Hoi, hoe zit dat dan als in een verslag over PDD-NOS wordt gesproken en in de DSM score, 299.00 staat. Dat is bij mijn zoontje het geval. 299.00 is dan klassiek autisme, terwijl in het verslag staat dat hij alle kenmerken van PDD-NOS heeft.
Marietje Posted - 16/04/2010 : 09:55:02
Ik heb andere ervaringen dan jullie. Met deze nieuwe diagnose hoef ik S zijn gedrag niet helemaal te verantwoorden voor de pgb en andere instanties.Wel een klein beetje, maar niet alles hoeft meer belicht te worden. Dat is helaas mijn ervaring.
Deze diagnose klinkt voor mijn gevoel zwaarder dan pdd nos,
maar dat is mijn mening.
Ook heb ik het gevoel dat het voor de omgeving nu beter te accepteren valt.
Om je een voorbeeld te geven, wij waren laatst op het OPDC uitgenodigdt waar onze andere oudste zoon met Pdd nos naar toe gaat volgend schooljaar. Er staat daar letterlijk in de computer dat Pdd nos net geen autisme genoemd kan worden. Dus tja...
Er is een hoop onduidelijk met al die etiketjes.
Van mijj mogen ze het ook allemaal onder 1 noemer gooien,
scheelt een hoop geteut

gr marietje
scarabee3 Posted - 15/04/2010 : 18:11:41
Omdat de gevolgen van de andere manier van denken en informatie verwerken zo divers is en "het etiketje" alleen niks zegt, immers de beschrijving/bevinden en de adviezen die leiden tot "het nummertje" zijn veel interessanter.
Ik ken mensen met een erg laag ontwikkelingsnivo (IQ45) die het totaal niet uitmaakt of ie nu wel of niet met anderen mee mag doen .......... dus wat betreft het aangaan van sociale contacten ervaart hij ZELF amper beperkingen, terwijl een kind met ASS op bijv. op een reguliere HAVO (met LGF) zijn stinkende best doet om er bij te mogen horen, vreselijk gefrustreerd is omdat het niet lukt ervaart hele grote problemen/beperkingen in het aangaan van sociaal contact. De eerste krijgt het stempeltje "klassiek autisme", de tweede "Asperger", voor vele buitenstaander klinkt de laatste diagnose vaak minder zwaar.

Om deze reden mag van mij dus heel snel die nieuwe DSM ingevoerd worden. Juist de de zorgvraag moet toegang geven tot zorg, niet het getalletje ................... maar krijg ze in "Den Haag" maar eens zover.

Groetjes,
Teigetje Posted - 15/04/2010 : 15:42:17
Nee, dit is iets wat ik me gewoon afvraag hoeveel verschil de ene diagnose met de andere gaat uitmaken, qua hulpverlening, omdat het per kind verschilt en niet per diagnose. Als we het voorbeeld PGB nemen, krijgt het ene kind met een ASS een klasse 1 en de ander zit in klasse 6.

Groetjes Martha
Marietje Posted - 15/04/2010 : 14:34:13


quote:
:Originally posted by Teigetje

Ik vraag me af of het echt gaat schelen, omdat beiden dus binnen het autistisch spectrum vallen. De hoeveelheid zorg die je je krijgt is toch aangepast per kind en niet per diagnose.

Later is zo'n vaag begrip, daar is toch nog niets over te zeggen? Ik denk ook niet dat onze dochter zelfstandig zou kunnen wonen, maar ze is 9, ik probeer me meer te richten op dat ze het schooljaar doorkomt. Leef in het hier en nu, als blijkt dat de zorg niet afdoende is, kun je dat dan toch bijstellen?

Martha

Is dit een sneer Martha? Ik weet niet hoe ik dit anders zou moeten opvatten...

gr marietje
Marietje Posted - 15/04/2010 : 14:33:10
Nou we zijn vanochtend geweest, had stukken uitgeprint van het internet maar het was niet nodig. De psych heeft al een andere diagnose in het rapport gezet wat we voor een herindicatie voor cluster 4 school in moesten sturen dit voorjaar. Het stond er alleen wat onduidelijk in, maar zo zie je maar weer dat je altijd naar je gevoel moet luisteren, mijn vermoedens zijn helaas wel uitgekomen.
S is nu 10 jaar maar kwa ontwikkeling is hij nog maar 5.
Tja dat doet toch weer even pijn...
Hij heeft dan nu de diagnose autistische stoornis 299.00
volgens de dsm iv

groetjes Marietje
Teigetje Posted - 13/04/2010 : 13:56:19
Ik vraag me af of het echt gaat schelen, omdat beiden dus binnen het autistisch spectrum vallen. De hoeveelheid zorg die je je krijgt is toch aangepast per kind en niet per diagnose.

Later is zo'n vaag begrip, daar is toch nog niets over te zeggen? Ik denk ook niet dat onze dochter zelfstandig zou kunnen wonen, maar ze is 9, ik probeer me meer te richten op dat ze het schooljaar doorkomt. Leef in het hier en nu, als blijkt dat de zorg niet afdoende is, kun je dat dan toch bijstellen?

Martha
Marietje Posted - 13/04/2010 : 10:41:24
bedankt voor het meedenken Wij vinden het erg belangrijk om te laten uitzoeken, alleen al voor misschien meer recht op zorg voor later. Zoals het er nu bijstaat denken wij niet dat hij zelfstandig kan wonen en bijv met geld omgaan.
Of hij ooit een baan kan hebben is ook maar de vraag.
Naast zijn pdd nos heeft hij ook een licht verstandelijke handicap.

@ Sharona ook jij kan het laten uitzoeken als je het echt wilt weten, daar heb je recht op

@ Scarabee ik zou het wel laten onderzoeken. Ook al maakt dat niet uit voor aankomend schooljaar. Meer kennis is meer weten
Wat wij hebben gedaan is de dsm criteria uitgeprint en mijn man en ik hebben apart van elkaar een lijstje gemaakt van alle kenmerken die op onze zoon slaan en we hebben er heel veel overeenkomstig
en zitten boven alle punten die je dan moet hebben als je in aanmerking wilt komen voor de diagnose van klassiek autisme

@ lilajolie bedankt voor de info en de links, heel handig!!!


gr marietje
doremifasol Posted - 12/04/2010 : 19:45:23
Ik heb een aan autisme verwante contactstoornis. Vind het alleen wel vreemd dat het verder geen naam heeft
scarabee3 Posted - 12/04/2010 : 19:09:29
Hoi,

Weet dat pdd-nos een verlegenheidsdiagnose is, lijkt wel een Nederlandse vinding, om het voor ouders minder "moeilijk" te maken, maar feitelijk wordt het door al die verschillen alleen maar moeilijker.

Ik lees tegenwoordig al vaker diagnoses die vooruit lijken te lopen op de nieuwe DSM ........ "pervasieve ontwikkelingsstoornis bnnen het autisme spectrum". Wat mij betreft mag die vandaag ingevoerd worden. Onze zoon kan niet in BelgiŽ aar school omdat het etiketje "pdd-nos" daar geen ondersteuning biedt .......... is snotjandorie 7 km verder op, is dichterbij dan de dichtsbijzijnde REC-4 school.
Tja heronderzoek en aanpassing van de diagnose was voor ons ook een mogelijkheid, maar dan moeten we weer op de wachtlijst van 7 tot 10 maanden en dan is het nieuwe schooljaar al begonnen.

Wellicht kun je van de kenmerken uit de DSM, wel alvast wat verschillende praktische voorbeelden op je lijstje zetten, want ASS blijft een gedragsdiagnose (welk gedrag is zichtbaar en zou voortkunnen komen uit de niet zichtbare manier van anders denken --> ijsberg).

Groetjes,
lilajolie Posted - 12/04/2010 : 14:34:31
Wat ik weet uit mijn studie is dat je recht hebt als cliŽnt op wijzigingen in de rapportage en je zelf aanvullingen mag geven, dus heel concreet. Zelfs mag je het dossier laten blokkeren als je het niet eens bent met de inhoud er van. Een autistische stoornis is, volgens onze studiewijzer, een algemeen woord voor een stoornis binnen het autisme- spectrum, dus van PDD-NOS tot Asperger en alle diagnoses die er onder vallen.
Bedoel je klassiek autisme? Dat kan een diagnose zijn. Een arts stelt, met behulp van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders , de DSM, de diagnose op basis van kenmerken die hij heeft gevonden. Zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Autistische_stoornis

Als je de verschillende kenmerken naast elkaar legt en ook vinkt, is het wel behoorlijk waterdicht, dus dan ook deze:
http://nl.wikipedia.org/wiki/PDD-NOS

Suc6! Ken je rechten..

Kind met autisme © Kind met autisme Go To Top Of Page
Deze pagin is in 0.11 seconden opgebouwd. Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.05